Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır


Seo uyunlu makale yazmanın bazı aşamaları vardır. Bu aşamalara aşağıda ayrıntılı bir şekilde değindim.

Anahtar Kelime Tespiti

Seo uyumlu makale yazmaya başlamadan öncelikle ilk yapılması gereken yazılacak makale ile ilgili anahtar kelimeleri belirlemektir. Bu anahtar kelimeler seçilirken doğru bir strateji uygulanması gerekir. Çünkü ziyaretçiyi sizin sitenize ulaştıracak olan anahtar kelimedir.
Anahtar kelimeleri tespit ederken kendinizi ziyaretçinin yerine koymalısınız. Ben olsam bu aramayı nasıl yapardım diye düşünüp anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Anahtar kelime seçimi yaparken ubersuggest aracından yararlanabilirsiniz. Ayrıca Google’un kendi anahtar kelime Planlayıcı araçları da vardır. Ayrıntılı bilgi için web’te arama yapabilirsiniz.

Ahahtar Kelime Kullanımı

Anahtar seçimini yaptıktan sonra gelelim makale yazım kısmına. Eğer bir haber sitesi için içerik yazmıyorsanız başlıkta özgünlük aramayın. Başlıkta özgünlük sadece Google News kaydı olan haber siteleri için önemlidir. Makalenizle ilgili tespit ettiğiniz en önemli, arama hacmi en yüksek anahtar kelimeyi doğrudan başlıkta kullanın. Çünkü Google örümceklerinin sitenizde ilk bakacağı yer içeriğin başlığıdır. İçerik başlığında mutla “h1” etiketi kullanılmalıdır.
En oturaklı anahtar kelimeyi başlıkta kullandıktan sonra gelelim ilk paragrafa. Google’un örümcekleri tıpkı bir insan gibi sitenizdeki içeriği en üstten süzmeye başlar. Bu nedenle SEO konusunda makalenin ilk paragrafı büyük önem taşımaktadır. Başlıkta en oturaklı anahtar kelimeyi kullandıktan sonra aynı anahtar kelimeyi bir de ilk paragrafta kullanmak gerekmektedir. Ardından diğer anahtar kelimeler de mutlaka içeriğin ilk paragrafında kullanılmalıdır. Sitenizdeki ilk paragraf fazla uzun tutulmamalı, makalenin özü olmalı ve tüm anahtar kelimeleri içermelidir. Ayrıca anahtar kelimelerin koyu olarak yazılması eskiden önemli idi ancak Güncellenen Google algoritması ile anahtar kelimeleri koyu olarak yazmanın eskisi kadar önemi kalmadı. Artık Google eski algoritmalara göre daha zeki ve kendisi anahtar kelimeleri rahatlıkla tespit edebilmektedir. Ancak abartmamak şekilde anahtar kelimeleri koyu yazmanın küçük bir nebze de olsa faydası vardır.
Anahtar kelimeler başlık ve ilk paragraftan sonra makalenin gelişme ve sonuç bölümünde de kullanılmalıdır. Anahtar kelimeler makalenin ortasında diğer türevleri şeklinde kullanılmalıdır. Örnek olarak SEO ile ilgili bir makale yazıyorsunuz diyelim. Makalenin adı da SEO Nedir? Olsun. Burada temel anahtar kelime SEO’dur. SEO kelimesini Makalenin başlığında ve ilk giriş pragrafında kullandıktan sonra bu kelimenin açılımı olan Türkçesi ile “Arama Motoru Optimizasyonu” kelimesini kullanmalısınız. Çünkü Google algoritması o kadar gelişmiştir ki kelimelerin anlamlarını ve o kelime ile alakalı diğer kelimeleri algılayabilmektedir. Sitede kelimelerin diğer varvasyonlarını da kullanarak tam olarak makalenin içeriğini Google örümceklerine tanıtabilirsiniz.
Yakın anlamlı kelimeleri ve eş anlamlı kelimeleri de makalenin ortasında kullanmak önemlidir. Kullanıcının bir anahtar kelimeyi diğer anlamlarında da arayabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca Google botlarının sitenizin içeriğini doğru analiz edebilmesi için de bu önemlidir.
Makalenizin sonunda içeriğin özünü vermelisiniz. Sonuç bölümü giriş bölümünden kesinlikle uzun olmalı ve kullanılan her cümlede en az iki anahtar kelime kullanılmalıdır. Bir cümlenin içine tüm anahtar kelimeleri sıkıştırmak doğru değildir. Bu nedenle sonuç bölümü bu kurala göre ayarlanmalıdır. Buraya kadar anahtar kelimelerin başlıkta ve içerikte nasıl kullanılacağından bahsettim. Anahtar kelimelerle alakalı bir diğer husus da anahtar kelimelerin etikette kullanılmasıdır. İçerik etiketleri beşten fazla uzun tutulmamalı ve en alakalı etiketler seçilmelidir. Bir kelimenin diğer şekillerinin burada kullanılması yersizdir. Google zaten bu ayrımı kendi yapay zekası ile karar verebilir. Örneğin “siyah” kelimesini etikette kullandınız, yeniden tutup da “kara” diye bir etiket yapmanız yersizdir. Bunu etikette değil makalenin gelişme bölümünde yapacaksınız.
İçerikte anahtar kelimelerle ilgili son bilgi de “meta etiketleri”nde anahtar kelimelerin kullanılmasıdır. Ancak güncellenen Google algoritması ile “Meta etiketleri”nin önemi neredeyse sıfıra inmiştir. Hatta bazı siteler hiç meta etiket bile kullanmamaktadır.
Sitenizde her makalede mutlaka bir tane görsel bulunmalı ve bu görselin adında, alt etiketinde, anahtar kelimeniz mutlaka bulumalıdır.
“ <img src=”http://siteniz.com/fhşıgnşoıgn.jpg”></img>” ile “ <img src=“http://siteniz.com/seo.jpg” alt=”arama motoru optimizasyonu”></img> “ arasında dağlar kadar fark vardı. Belki kullanıcı için her iki resim de aynı görünür ancak Google’un resim algılama gibi bir kabiliyeti yoktur. Bu nedenle ikinci örnek daha akla yakın olandır.
Anahtar kelimelerle ilgili söyleyeceklerim bu kadardı. Şimdi içerik uzunluğu konusuna değinmek istiyorum.

İçerik Uzunluğu

İçerik uzunluğu en önemli SEO konularında en önemli konulardan biridir. Google uzun ve doğru bilgiler içeren içerikleri her zaman üst sıralarda çıkarır. Bu nedenle 200 kelimeden düşük içeriğin sitede bulunması kesinlikle uygun değildir. Sitenizin içeriği ne kadar uzun olursa Google’un gözünde o kadar değer kazanırsınız. Ancak Ziyaretçileri fazla uzun içerikler bazen sıkabilmektedir. Makale yazarken öncelikle ziyaretçilerinizi düşünmelisiniz. Çünkü Google’da yapmış olduğu bir anahtar kelime ile sitenize gelen ziyaretçi makalenizi uzun buldu ve tarayıcının geri butonuna bastı ise Google’un gözünde itibar kaybetmişiniz demektir. Geri tuşuna basıp sizden alt sırada olan bir siteye girip ve girmiş olduğu o sitede sizden daha uzun süre kaşmış ise rakibinizin yanında Google’un gözünde değer kaybetmişiniz demektir. Bu nedenle makalelerin fazla uzun tutulması Google için olumlu olsa da kullanıcılarda düşünülerek fazla uzatılmamalıdır. Orta yolu bulunarak 350 ile 500 kelime arasında bir yazı olmalıdır.

Başlıkta 70 karakter Kriteri

Konu başlığı uzunluğu maksimum 70 karakter olmalıdır. Başlıkta 70 karakter uzunluğu önemli bir kriterdir. Google tüm anahtar kelimeleri başlıkta kullanıp spam yapanların önüne geçmek için aldığı büyük bir önlemdir. İçeriğinizin başlığı eğer 70 karakterden uzunsa spam olarak algılanma riskiniz vardır. Bu durumlarda adınızı arama sıralamasında en alt sıralarda göreceksinizdir ki bu iyi halidir. Sitenizin içerik puanları genel puanına da yansır. Bir içeriğin olumsuzluğu sitenizdeki başka içeriklere de olumsuz etki yapacaktır. Tersi durumlarda ise girilen her özgün ve SEO kriterlerine uygun olarak yazılan içerik sitenizin otoritesini arttıracaktır.

Hiyerarşi

Özetle her şey düzenli bir şekilde hiyerarşiye uygun bir şekilde olmalıdır. Tüm başlıklar sitede belirtilmelidir. Alt başlıklar başlık iki, başlık üç şeklinde belirtilmelidir. Bir içerikde birden fazla ana başlık bulunamaz. İçeriğiniz;
<h1>ELMA</h1>
İçerik
<h2>Elmanın Yararları</h2>
İçerik
<h2>Elmanın Zararları</h2>
İçerik
<h3>Zararların Sonuçları</h3>
Şeklinde hiyerarşik bir yapıda olmalıdır. Alt başlık kullanmanın bir limiti yokken ana başlı bir tane kullanılmalıdır. Eğer paylaşacağınız içerik birden fazla konu içeriyorsa ikinci konu farklı bir makalede farklı bir başlık olarak girilmelidir.

Yayınlama

İçerik yazıldıktan sonra kontrol edilmeli varsa imla hatası düzeltilmelidir. İmla hataları google için önemli bir sıralama kriteridir. İmla kurallarına dikkat eden siteler Google’un gözünde daha değerlidir. İçerik düzenli ve imla hataları kesinlikle olmamalıdır. Bunun dışında önemli bir kriter de site kategorisidir. Bir mağaza düşünün her şey düzenli, aradığınız ürün aradığınız reyonda. Bir de şöyle bir mağaza düşünün ne alırsan bir milyoncu her şey ortada karma karışık. Google’un gözünde ilk örnek geçerlidir. Doğru kategoride olmuş içerikler üst sıralarda çıkar.

İçerik Paylaşımı

Yayınlamadan sonra içeriğin imlenmesi için paylaşmak önemlidir. Yayınlan içerik mutlaka sosyal hesaplarda paylaşılmalıdır. Soysal hesaplardaki linkinizden Google örümcekleri sitenize girecek ve indexlemeye başlayacaktır. Ayrıca sosyal medyada hesapları sıralamayı yüzde on oranında etkiler. Sosyal medayada paylaşılan, beğenilen içerikle üst sıralarda çıkar. Bir web sitesi içeriği, Facebook, Twitter, Google+ gibi hesaplarda mutlaka paylaşılmalıdır. Bunun dışında Pinteres, Linkedin, Reddit, Tumblr, hesaplarında paylaşılması da önemlidir. Ayrıca paylaştığınız her içerikten bir backlink kazanacağınız için mozrank ve page brain değeriniz de artacaktır. Böylelikle hem sitenizin otoritesi artacak hem de yayınlamış olduğunuz içerik üst sıralara tırmanacaktır.

Sosyal medya dışında paylaşmış olduğunuz içerikle ilgili diğer sitelerden link almak sizin değerinizi yükseltecektir. Ancak link alma işi doğal olmalıdır. Paylaştığınız içerik başka bir sitede kaynak olarak gösterilmiş ve sitenize link verilmiş ise Google’un gözüne girdiniz demektir. 
Sonraki yazıda görüşek üzere...

Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Öncelikle faydalı içeriklerle zenginleştirdiğiniz başarılı platformunuz için sizleri tebrik ederiz.
    Sitenizde (http://kral-ff.blogspot.com.tr/2017/06/seo-uyumlu-makale-nasl-yazlr.html​​​​​​​ buradan) seo uyumlu makale hizmetimizle ile ilgili ufak bir bilgi notu ve sayfamıza ait bir link (http://www.sadeceon.com/Tags/seo-uyumlu-makale) paylaşma konusunda sizinle iletişime geçmek istedik.

    Bu konuda bir çalışma yapmamız mümkün olur mu sizlerle?

    Teşekkürler
    Ekrem Yüksel
    Marketing Specialist
    www.sadeceon.com
    marketing@sadeceon.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bloguma uzun süredir girmiyordum yorumunuzu yeni gördüm. Nasıl bir çalışma istiyorsunuz? Nasıl yardımcı olabilirim? Ayrıntılı olarak belirtebilir misiniz?

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Windows Shell Komutları (Tüm Komutlar)

KYK WiFi Maksimum Giriş Sorunu Ve Çözümü

Siber Güvenlik Önlemleri (Ayrıntılı Anlatım)