ReactOS

ReactOS Nedir?
ReactOS açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Ücretsiz olarak dağıtılan ReactOS, Windows'ta çalışan çoğu uygulamayı sorunsuz olarak çalıştırabilir. 

ReactOS ilk olarak 1996 yılında FreeWin95 adıyla tersine mühendislik yöntemleri kullanılarak geliştirilmeye başlanmıştır. Ancak 1997 yılının sonuna FreeWin95'in geliştirilmesi çeşitli nedenlerle durdurulmuştur. 1998 yılında Jason Filby'ın önderliğinde FreeWin95 işletim sisteminin adı ReactOS olarak değiştirilerek yeniden geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde de geliştirilmeye devam etmektedir. 

ReactOS'un tasarımı klasik Windows kullanıcı arayüzünü andırmaktadır. Sol alt köşede yine Windows'ta olduğu gibi başlat menüsü mevcuttur. Başlat menüsü yine klasik Windows başlat menüsünü andırır. 

ReactOS'un Türkçe desteği var mıdır? Yakın zamana kadar Türkçe dili mevcut değil iken artık Türkçe desteği de vardır. 
Bugün dağıtılan en son sürümü 0.4.0'dır. Gayet hafir ve hızlı bir işletim sistemidir. İso kalıbının dosya boyutu yaklaşık 114 mb civarındadır ve dakikalar içerisinde kurulumu sistemin kurulumu yapılabilir. Az kaynak tükettiği için saniyeler içerisinde açılır. Windows işletim sisteminden kat ve kat daha hızlı çalışır. Sade bir yapısı vardır.

ReactOS hangi dilleri destekler?
ReactOS; Afrikaans, Albanian, Arabic (Saudi Arabia), Arabic (Iraq), Arabic (Egypt), Arabic (Libya), Arabic (Algeria), Arabic (Morocco), Arabic (Tunisia), Arabic (Oman), Arabic (Yemen), Arabic (Syria), Arabic (Jordan), Arabic (Lebanon), Arabic (Kuwait), Arabic (U.A.E.), Arabic (Bahrain), Arabic (Qatar), Armenian, Azeri (Cyrillic), Azeri (Latin), Basque, Belarusian, Bengali (Bangladesh), Bengali (India), Bulgarian, Burmese, Catalan, Chinese (Taiwan), Chinese (PRC), Chinese (Hong Kong S.A.R.), Chinese (Singapore), Chinese (Macau S.A.R.), Croatian, Czech, Danish, Divehi (Maldives), Dutch (Netherlands), Dutch (Belgium), English (United States), English (United Kingdom), English (Australia), English (Canada), English (New Zealand), English (Ireland), English (South Africa), English (Jamaica), English (Caribbean), English (Belize), English (Trinidad), English (Zimbabwe), English (Philippines), Esperanto, Estonian, Faeroese, Farsi, Finnish, French (Canada), French (France), French (Belgium), French (Switzerland), French (Luxembourg), French (Monaco), Galician (Spain), Georgian, German (Germany), German (Switzerland), German (Austria), German (Luxembourg), German (Liechtenstein), Greek, Gujarati (India), Hebrew, Hindi, Hungarian, Icelandic, Indonesian, Italian (Italy), Italian (Switzerland), Japanese, Kannada (India), Kazakh, Konkani, Korean, Kyrgyz (Kyrgyzstan), Latvian, Lithuanian, FYRO Macedonian, Malay (Brunei Darussalam), Malay (Malaysia), Marathi, Mongolian (Mongolia), Norwegian (Bokmal), Norwegian (Nynorsk), Polish, Portuguese (Portugal), Portuguese (Brazil), Punjabi (India), Romanian, Romansh, Russian, Sanskrit, Serbian (Cyrillic), Serbian (Latin), Slovak, Slovenian, Spanish (Traditional Sort), Spanish (Mexico), Spanish (International Sort), Spanish (Guatemala), Spanish (Costa Rica), Spanish (Panama), Spanish (Dominican Republic), Spanish (Venezuela), Spanish (Colombia), Spanish (Peru), Spanish (Argentina), Spanish (Ecuador), Spanish (Chile), Spanish (Uruguay), Spanish (Paraguay), Spanish (Bolivia), Spanish (El Salvador), Spanish (Honduras), Spanish (Nicaragua), Spanish (Puerto Rico), Swahili, Swedish, Swedish (Finland), Syriac (Syria), Tamil, Tatar, Telugu (India), Thai, Türkçe, Ukrainian, Urdu, Uzbek (Latin), Uzbek (Cyrillic), Vietnamese, Walon ve Zulu dillerini destekler.


ReactOS'u nereden edinebilirim?
Windows alternatifi bu ücretsiz işletim sistemini resmi internet sitesinden  ücretsiz olarak indirebilirsin. Resmi internet sitesinde ReactOS'un canlı CD, BOOT CD VirtualBox, QEMU ve VMware kalıpları mevcuttur.


ReactOs cd
ReactOS Kurulum CD'sinin görünümü.
ReactOS resmi internet sitesine www.reactos.org adresinden ulaşabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. bir sonraki blogta görüşmek üzere...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Windows Shell Komutları (Tüm Komutlar)

KYK WiFi Maksimum Giriş Sorunu Ve Çözümü

Siber Güvenlik Önlemleri (Ayrıntılı Anlatım)